Grytjakterna börjar

1:a augusti är här och för oss grytjaktsfantaster betyder det jakt. Tyvärr har det de sista åren varit allt svårare att hitta bebodda gryt så här i augusti-september. Det handlar självklart om att jakttrycket vi håller på våra egna marker gör att det finns mindre grävling. Även på ojagade marker upplever jag dock att det de senare åren varit svårt att hitta dom tidigt på säsongen. Därför var det väl inte med största hopp vi gav oss ut.

Det som gav en smula hopp var det ovanliga men uppfriskande regn som kom för att hjälpa oss att mota in grävlingarna. Första grytet vi valde att kolla av var under ett gammalt ödehus. Det är dock inte så mycket i golvbjälklaget utan grävda gångar under grunden. När vi kom fram var det så där tveksamt om det var någon hemma. Gaby fick dock sätta på sig grytpejlen och ner stack hon. Det var tyst en stund sedan hördes ett dovt skällande. Det tog dock riktigt länge innan det la sig helt stilla. Under tiden sprangs det i gångar och i trossbotten. När det väl var still var det bara att börja gräva. Pejlen visade 0.9 m cirka en meter ut från huset.

Nerslaget gick snabbt och Gaby låg som vanligt riktigt hårt på grävlingen och efter en snabb spadning kunde årets första grytvilt bärgas! Det är en helt fantastisk jaktform där man verkligen är nära hundens arbete hela tiden. Den ger en känsla av att faktiskt vara en del i det hela. Tack för sällskapet Billy, TG och Kaya. Tusen tack till markägaren som upplät gryten åt oss.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *