Hemmajakt

Jag och Oliwer har två marker som gränsar mot varandra. Dessa jagas mycket sparsamt på. Jag har den som träningsmark för unghundar och taxen. En väldigt vacker mark med mycket beten där ekarna står glest och insprängda fält med mycket havsvikar som går in. Enligt mitt tycke den bästa sortens mark. Vi har tidigare i år bara haft en organiserad jakt här. Då rådjursstammen är kraftig blir det mycket rådjursdrev. Detta är ju perfekt för taxar och unga tyskar.

I lördags var det dock dags för en större jakt igen. Kul att bjuda in jaktfolk från olika sammanhang. Sammanlagt var vi 14 personer som stod på lagårdsplanen på morgonen. Första områdena vi jagade var det tre hundar som skulle gå. Jag gick med Embla, Tommy med Jack och Oliwer med Riva. Blev några rådjursdrev, dock stolpe ut. Hundarna skötte sig utom Embla som sin vana trogen jagade aslänge och jag fick hämta henne. Stolpe ut på alla dreven.

Nästa såte var det dags för taxjakt. Våran Pixi och Christians Axi släpptes. Plus Merida och Stella. Det var fullt ös hela såten alla hundar jagade hela tiden. Måste säga att alla hundar skötte sig utmärkt. 15 talet rådjur och två rävar syntes dock ett stänkdjur skjutet. Taxarna gjorde båda riktigt fina drev. Dock blev det inte helt perfekt att ha terriers lösa då de kopplade upp någon gång. Efter denna såte var det dags för tredje såten.

Nu körde vi Oliwers Jack, Stella och Merida. Merida som helt klart var dagens drottning hittade vildsvin där hon först körde ut en riktigt stor galt mellan två passkyttar som snart fick ytterligare besök av ett antal vildsvin även de sprängda av Merida. Stella som tröttnade på att gå i en tom kulle drog mot skotten när Oliwer sköt ett vildsvin som mötte honom inne i såten. Hans Jack var iväg och jagade på annat håll, långdrev på rådjur där han jagade en bra bit över halvtimmen. Merida och Stella kopplade ihop på ett vildsvin som passerade en passkytt på lite för långt håll. En räv smet snart ut mellan dom och nu var det riktigt bra tryck i såten. Dock uteblev skottchanserna. En riktig kraftig känsla av frustration kröp sig på mig och efter att ett par rådjur och en bra hög med vildsvin tagit sig ut bröt vi såten och det var dags för dagens sista drev.

Flera småkullar där Valdemarsviken avgränsar i utmed hela kanten och insprängda fällt från kullarna. Nu körde vi Stella, Merida och Riva. Tre mycket rutinerade hundar. Stella och jag gick från Kattedalsfjärden in mot land och Martin i mitten. Oliwer från Valemarsvik in mot mitten. Det dröjde inte länge innan Merida tog upp. Blev ett buktande fint drev där Martin själv fick avsluta på ett rådjur. Så blev det spärreld från Johans pass när tre vildsvin passerade utmed havstranden. Två av dom blev kvar på plats. Den tredje fortsatte och snart hade den Merida efter sig. Stella tog upp en stor flock dov som hon drev ur marken och buktade runt med dom där en bra stund. Oliwer som kopplat upp Riva när Meridas drev kom rakt mot henne. Fick snart släppa igen då Merida blev still på ett ställe. Vi trodde grisen stannat och tagit fajten. Så var dock inte fallet. Den hade fintat henne på ett stup där hon inte kom upp. Riva tog sig dock an svinets löpa och snart kom det ut på Christian som med ett välriktat skott fällde det. Stella som nu kommit tillbaka tog snart upp igen och nu drev hon med tryck, det vill säga hon hade god kontakt. Drevet gick rakt på Johan som sin vana trogen inte tvekade utan sköt omkull en dovkalv. Där bröt vi och samlade upp viltet. Fantastiskt rolig dag med riktigt mycket vilt igång. Sju djur totalt denna dag och det är helt klart godkänt på dessa breddgrader.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *