Åter till Regna

I lördags tog jag bilen upp till Regna för att jaga med gänget där. Det är åttonde året jag är där. Jag och Christian Stahlberg lärde känna varandra på grytträningarna som på den tiden fanns på Vikbolandet. Det har sedan varit en angenäm bekantskap där mycket spännande har hänt. Ett par år åkte jag upp till Regna varje helg och jagade på någon av markerna där. Sedan ökade jakterna hemikring och det avtog så sakta. Dock försöker jag ta mig upp några gånger om året. Det är roligt att träffa gänget och det brukar vara oförskämt bra jakt också. Denna gång var inget undantag.

Första såten är numera minimal och där var inget hemma.

Andra såten skulle jag gå med Gaby och Christian med sin tax Axi. Blev dock bara Gaby kvar i såten då Axi omgående tog upp dov och gav sig iväg på långjakt. Gaby jagad också dov och de kom ut både här och där dock ingen som kom åt dom. Hon var dagen till ära aningen yr i sitt arbetssätt. Hon tog upp i en plantering efter ett par kortare drev på dov. Det kom rakt på mig och Melker som gick tillsammans. Dock ville det inte stanna, en råget. Den forsatte ner över vägen och i knät på Fredrik som inte gjorde nått misstag. Sedan blev det ett till drev på ett rådjur innan vi bröt såten.

Nästa såte var upplägget att jag skulle gå från ena änden med Stella och Christian och Axi från andra. Detta fungerade bättre. Axi höll sig i såten och det buktade fint. Stella jagade som en terrier ska. Jag gick in i en liten plantering och där stack hon ut på sök tog upp ganska omgående och drev ut mot vägen. Gruppen dov delade på sig och två spetsar kom till Fredda som inte gjorde bort sig utan sköt en av dom. Stella drev ut till vägen kom sedan tillbaka och tog upp på samma ställe. Drev ner mot samma plats på vägen. Passerade en passare som släppte drevet vidare och där är det oklart vad som hände. Ett djur påskjuts och Stella driver vidare på ett. Sedan kommer hon tillbaka. Under tiden hon varit borta kommer en grupp dov förbi mig där jag står i en granplantering. Först i flocken kommer ett rådjur. Blev lite snopen av det. De delar dock på sig och när Stella sedan kommer drar hon på dovhjortarna. Det kommer två rakt på Fredda och bakom dom Stella, bakom henne en dovkalv, denna blir kvar. Stella jagar dock vidare på sina dov.

 

När hon kommer tillbaka kopplar jag upp henne för att åka ner och kolla på det påskjutna dovet. Väl därnere pratar jag med skytten som beskriver hur det hela gått till. Han har skjutit på en dov som la sig för att sedan resa sig och springa in i lövslyet som är framför hans pass. Jag tar Stella med mig och går in till den plats där den la sig ner. Finns lite blod på platsen och mer i spåret bort. Släpper helt sonika Stella. Tyskarna brukar lösa det hela bra. Stella går tyst uppför kullen och Jag ställer mig på den för att titta ut i en dal full av lövsly. Stella försvinner bakom nästa kulle och jag kollar på pejlen, hon går i en båge och snart ser jag henne komma runt kullen. Så stannar hon och tittar in mot en rishög. Där reser sig en dov upp och sticker iväg. Stella efter. Den tar sig cirka hundra meter innan det blir stopp och ångestskriken kommer. Väl framme avslutar jag enkelt och kan bara konstatera att det är skönt med rutinerade hundar som kan dra ner djur som väger många gånger sin egen storlek. 

Trevlig dag som gick riktigt bra. Tackar för att man fick komma!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *