Fredriksnäs helg 3

I lördags var det dags för jakt på Fredriksnäs igen. Det var en hel del avhopp i sista minuten så planerna fick läggas om. Det kan stöka till det en aning. Morgonen kom och vi begav oss till marken. Möttes upp vid stugan, genomgång av reglerna för dagens jakt. Rådjur, dovkalv, vildsvin, räv och en vuxen plus tre kalvar av älg var lovliga för dagen. 14 personer var med på jakten. Det är en ganska svårjagad mark och det är nog minsta antalet för en lyckad jakt.

Första såten var en ganska liten en och vi körde tre hundförare i den. Jag skulle gå med Stella, Calle med Odessa och Jon med Hero. Jag gick i från en bergsbrant och uppför några höga berg där det nästan alltid står djur. Det stämde även denna gång. Blev drev däruppe och gick mot passkyttarna. Hero tog också upp och Odessa med fast utanför passkedjan. Det var bra med jakt nu. Hero drev en räv i pass hos en passkytt som nedlade en riktigt stor hanräv. Stella gjorde ett lite kortare drev och kom sedan tillbaka. Jag styrde kosan ner mot ett slånområde där det också finns ett gryt. Min känsla var att ge fan i det och låta någon annan ta det. Skulle ha lyssnat på det. Det dröjde inte länge innan hon var under jord och att lyssna på husse var inte aktuellt. Hon var uppe fyra gånger utan att lyssna på mig alls och jag hade svårt att nå henne inne bland slånbuskagen. Så när de andra var klara så bröt vi och samlades vid kojjan. Det blev lite stolpe ut kan man nog säga.

Andra såten var förhoppningarna att vi skulle hitta något svin ialla fall stora. Kvällen innan hade vi sett en ensam brungris i en av foderhögarna, så åtminstonde en borde det finnas. Jag gick med Embla, Viktor med Frasse och Oliwer med Riva. Detta är nog lite av min favoritsåte. Beten, fält, planteringar, småvassar, berg, våtmarker som blandas med storskog. Hittills i år har vi haft svin inne alla jakter. Jag startade med Embla där det brukar vara grisar. En udde som går ut i sjön Trehörningen. Bara berg och granplanteringar där inne. Viltvattnet kommer upp och möter sjön, där är också såtens absolut vassaste pass. Mycket vilt vill ut den vägen. När alla var ute släpptes hundarna och Riva var den som fick upp först. För min del dröjde det lite, men när upptaget väl kom var det på svin utan tvekan. Embla var inne i dom en sväng hördes det tydligt. Sedan blev det gångstånd igenom planteringarna runt berget och utmed sjön. Jag som såg framför mig den ensamma brungrisen vi sett kvällen innan, blev aningen besviken på att hon inte var mer på den. Riva som hört vad som var på g kom som den kungliga drevtjuv hon är och då blev det fart därinne. Båda hundarna drev samma djur, det kom dock obsar på flera svin och det var tydligt att det inte hade handlat om en gris utan en större grupp. Då var det inte så illa i alla fall, med tanke på att det är hennes första egna jobb på vildsvin. Nu fick Jon H chansen att släppa sin unghund Sätter´s Hero på en synobs på två svin vid sitt pass. Det blev snart kontakt, då de stannat i planteringen innanför honom. Han fick fart på dom och de sprang bokstavligt talat rakt på Viktor som sköt båda. Under tiden så hade våra hundar lämnat såten så Oliwer drog för att hämta dom då han var närmast, de vill gärna tendera att inte ge sig när de blir två. Under tiden hade Calle gått på med Mynta från sitt pass. Det blev snart jakt och drevet buktade innanför mig där jag stod i en öppning inne i planteringen. Det buktade likt dov eller rå, så när jag såg drevet komma rakt mot mig och att hunden inte var långt bort blev jag lite förvånad när en större brungris kom ut ur granarna. Den hade gått helt ljudlöst och bössan kom upp. Den röda dotten kom in vid trynet, bössan hängde med och instinktivt kom skottet. Kände mig lite som Franz när jag såg alla fyra benen vika sig under grisen mitt i språnget och den slog i med stor kraft och studsade vidare. Snart kom Mynta ifatt den och kastade sig likt den terrier hon är över den. Frasse som är en Basset F hade nu full jakt och Riva som åter var släppt lika så. En stänkdovflock kom till Micke som sköt en dovkalv. Frasses drev kom till en passkytt som sköt en råbock, den tog sig dock ner till sjön och simmade några meter innan den drog sitt sista andetag. Rivas drev var på en grupp älgar som lyckades lämna såten utan att gå i pass.

Här bröt vi och började bärga viltet som låg. Stämningen var hög och de flesta hade sett djur. Grillen var tänd och hamburgarna var på. Alla åt med glada miner och snacket gick som vanligt. Efter detta en kort obsrapport och sedan genomgång inför sista såten.

Alla sattes ut och TG gick med Noka, Viktor med Frasse och Calle med Havanna. Det var lugnt i vad som kändes som en evighet. När det sedan kom besked på radion från TG att de fått fart på svin så kändes det som en lättnad. Oliwer upplyste sin passgranne om att två grisar kom på honom. Jag som stod granne med Oliwer borde kunna se dom så jag reste mig upp och såg öronen på två svin på fälltet, men det var fler djur därute och nu small det på bra borta hos gänget, när krutröken lagt sig låg inte mindre än två svin och två dovkalvar. Frasse jagade nu på udden och det hördes nog till alla passkyttar. En älgko med ensam kalv kom och smög sig ner hos mig. Dessa var fredade då det måste vara tvillingkalv hos oss. Tre rådjur kördes ut, men släpptes föredömligt av passkyttarna då det var två getter och antagligen ett kid.

Här bröt vi och det låg nu 11 vilt på paraden, inte illa för en liten skara i den Östgötska idyllen. Tusen tack till alla inblandade. Bra jobbat av hundar, hundförare och passkyttar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *