Dovjakt i Lofta

I lördags bar det av till Lofta, där skulle vi jaga på Hasselby. En väldigt fin mark med området absolut bästa dovstam. 1987 kom den första doven, han har sedan selekterat och sparat, idag är den riktigt livskraftig och mycket jaktbar. Naturen där är fantastisk, med brutet landskap, blandat med skog. Sistsa åren har också svinen ökat kraftigt och vi har de sista två åren skjutit lika mycket gris som dov på jakterna.

Samlingen på morgonen är i köket. En efter en trillar deltagarna in, det är en gemytlig stämning av kamratskap. Lite munhugg och ljug. Denna gång var vi väl runt tio personer som satt där när planerna drogs upp.

Första drevet är två stora holmar omringade av fält, man kan tycka att upplägget är som gjort för ett riktigt rejält resultat. Dock är det oftast så att detta drev ger minst. Att få på skott på dov som springer i flock på fält är allt annat än lätt. Det var samma sak denna dag. Jag startade med Gussen som snart tog upp och drev ett tjugotal dov i land. Dessa betedde sig mer som får ute på fälten. Det såg faktiskt lite ut som om hon vallade dom och skjuta var ju inte å tänka på för någon då de hela tiden rörde sig i en klunga med en vansinnig ungterrier i hasorna. Detta drev tog sig sedan upp i skogen och där släppte hon efter att ha jagat i cirka 20 minuter. Jag mötte upp henne på fälten för att korta ner återgången en aning. Under tiden hade ytterligare en större flock smugit ut ur den bortre holmen. En hjort blev påskjuten, det visade sig efter såten avbrutits vara boom. Gussen tog dock upp i den bortre holmen och drev nu tre dov till passkyttarna. Ingen skottchans erbjöds och det Blev hennes sista drev denna såten. Lite ungdomligt larv hade hon för sig i gamla löpor, men ändå ett fullgott arbete.

Kort samling och lite skitsnack. Sedan tog vi nästa drev. Passkyttarna ställdes ut och jag gick in längs med gränsen för att sedan vika ner i såten. Stella fick äran att ta denna såten. Hon drog iväg ett par hundra meter när kopplet åkte av. Under tiden gick jag på bergen in i såten. När jag plötsligt stöter en riktigt stor flock dov. Ser egentligen bara hur dom skymlar bland trädstammarna 70-80 meter bort. Ser dock Stella komma rakt mot dom från motsatt håll och snart blir det ett jäkla liv. Jag tänkte första att chansen var över, men sedan är det dov överallt runt mig. Det svåra där jag står är bara att få kulfång. Då det är ganska flackt. Har dock en sida där det åter går uppåt och där kommer en del av flocken. Hjortarna är helt koncentrerade på hunden och märker inte när jag lägger an, ett skott går och den bakersta kalven slår ihop. Flocken lägger iväg. Snart kommer dock en ensam hind upp på samma plats. Pricken ligger i bogen, dock stämmer inte avtrycket och hjärnan, så när skottet går har hinden kastat iväg, bössan är dock still och skottet tar riktigt illa dock löser Stella det hela omgående och den kan lätt avfångas med ett stick. Efter detta tar Stella upp en grupp av doven som var på berget och driver dom förbi två passkyttar utan att ge skottchans. Ur såten över en lite för trafikerad väg, bukta på grannmarken sedan tillbaka upp i ryggen på en passkytt som är alert och nedlägger en hind med ett välriktat skott. Jag går ner mot honom för att försöka kalla in Stella för att slippa få henne över vägen igen. Det lyckas och hon kommer löpande de 300 metrarna med god fart. Blir dock inte som jag tänkt mig efter det här. Då hon fortsätter på vägen med bestämdhet och sedan tar upp och driver helt åt fel håll. Jag väljer då att släppa Gaby. Hon tar omgående upp ett rådjur som för dagen är fredat. Där bryter vi såten och jag beger mig för att plocka upp hundarna på återgången.

Det blir efter detta lite mat, vilket är fantastiskt. Alltid lika fint att få äta varm mat mitt på dagen när man jagar.

När detta är klart är det dags för dagens sista såte. Jag väljer att ta Stella och Gaby. Har en kopplad och släpper då Gaby först. Hon tar upp omgående och driver omgående ur såten. En ensam hind, dock missförstår Stella min avsikt och drar på samma spår. Snart kommer hon dock tillbaka och vi går vidare. Kopplar Gaby när hon är tillbaka. Stella drar ut med en sjökant och tar upp bakom passarna i änden av sjön. Drevet går in på grannmarken och tillbaka in i den såte vi jagade innan lunchen. Gaby får nu komma lös och hon är lite kortare i söket. Dock får hon fart när vi kommer ner till en blötmark med tät vegetation av sly. Det blir upptag och det kokar därinne. Hjortar kommer åt alla håll. Gaby får spelet lite och det tar ett tag innan hon löser det. Första drevdjuren kommer dock rakt i knät på mig och en smalhind stannar och tittar på mig. Denna gången fungerar skyttet och den ligger snart. Gaby driver vidare och det smäller hos Andreas som skjuter ett stänkdjur. Under tiden har Stella kommit tillbaka och hon tar nu upp igen och driver ett rådjur. Det börjar bli sent så vi bryter och kopplar upp hundarna.

En riktigt rolig dag där hundarna sköter sig skapligt även om jag var lite småtrött på dom efter andra såten. Dock en riktigt fin jakt, med fem dov skjutna. Man får tacka alla som gjorde dagen till vad det var.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *