Grym lycka i dovmeckat

Söndagens jakt bar det av till Åtvidaberg igen för att jaga med grabbarna där. Det var väl inte riktigt hundra sist vi var där. Det brukar ha en tendens att vara så under brunstuppehållet. Nu tog vi dock nya tag och idag var tanken att försöka köra med färre hundar och ha mer jakt på den som var inne i såten. Framförallt slippa samjakt.

Fösta såten var det jag som gick med Embla. Hon tog upp ute på en fin sökrunda och det blev drev upp mot passkedjan och där. Det sköts på en kalv och gruppen vände in i såten där Embla möte några av dom. Det blev drev ut ur såten och där fortsatte hon i ett riktigt buktande drev. Jag gick själv igenom såten och stötte ut ett 40 tal dov. Ytterligare en kalv sköts och en råbock. Jag hade nog minst 30 dov inom 60 meter när jag gick i såten. Dock ingen riktigt bra chans. Vi bröt här och då kommer Emblas drev ut på hygget där vi börjar samla ihop det fällda viltet. Tre dov kommer inte speciellt långt framför henne. Dock lyckas jag kalla av henne och hon kommer upp till oss.

Kort paus och omtag. Nu gjorde vi det vi sa att vi inte skulle göra. Jag gick in med Gussen och Oliwer med Riva. Det blev upptag när jag strök kopplet från Gussen. Hon drev rakt mot ett stort hygge där AF satt på pass. Riva som kom från andra sidan av såten mötte upp där och snart jagade dom samma hind. Jag drog mig åt det hållet för att se om jag kunde få tag på Gussen. Drevet buktade dock fint i såten och ur den för att åter komma in igen. Under tiden kom rapporter om flera grupper med både hindar och större hjortar. Snart ekade en gevärsknall och Oliwer rapporterade att han skjutit ett handjur. Vi skjuter bara större handjur på marken och bara två per år. Detta var Oliwers första stora handjur, så vi gladdes alla med honom. Jag smög rakt på en större grupp hindar och kalvar. Dessa hade dock inget bra kulfång bakom sig så de smög säkert vidare i såten. Gussen och Riva kom nu för andra gången in i såten igen och nu kom de rakt ner mot mig. Jag stod på bergskanten mot det stora hygget. Tycker mig höra en duns i dalen nedanför mig. Inte vid hygget utan inifrån skogen. Mycket riktigt, det kommer något uppför slänten till höger om mig. Då kommer en andfådd hind ut på det öppna. Hon passerar utan kulfång och sedan händer något lustigt. Hon gör ett avhopp likt en hare och sedan åter på bakspåret för att åter passera mig. Denna gång dock nedanför den lilla bergskant hon tidigare gått på. Kulfånget är där, pricken i kikarsiktet också. Kramar av i svingen och hon slår i backen innan smällen hinner eka ut över hygget. Efter detta bryter vi såten och samlar upp djuren. Det är dags för lunch. Det smakade utmärkt med lite varm mat en dag som detta.

Dagens sista såte fick Oliwer gå. Han tog både sin unghund Jack och Riva. Släppte först Jack och lät han ta upp innan han gick vidare för att komma en bit bort från drevet och låta Riva söka ut. Jacks drev buktade riktigt fint i ena hörnet av såten. Ett aningen glest skall har han, fast ibland låg han i riktigt bra. Antagligen när han låg nära djuren. Jag som inte brukar stå på pass hade förstås allt för lite kläder. Det blåste rakt på tornet som är på en liten bergknalle i en stor ledningsgata som gränsar mot en liten tjärn i ena änden och har ett stort nytt hygge i andra. Lite av ett generalpass. Efter kanske 25 minuters drev kommer drevet förbi min passgranne utan att erbjuda skottchans. Det går i en låg men tät granplantering mellan oss ner mot tjärnen. Jag ser dov som skymtar mellan träden mer än 150 meter bort. Pulsen ökar, jag försöker skaka liv i fingrarna, då de är rätt frusna. Kommer dom att gå åt mitt håll utmed stranden eller åt andra hållet? Hinner inte tänka mycket mer innan de bryter ut ur planteringen. Först ledarhinden, sedan ett koppel av dov på rad bakom henne. De går rakt mot mig och har riktining mot hygget och ett område där jag inte kan skjuta på grund av vinkeln mot min passgranne. Så vinklar hon av mot sjökanten och de kommer med perfekt bredsida 70 meter från mig. Nu får jag ett läge som man som hundförare sällan får. Öppet, djur på led, bra översikt. Tar sikte på djur nummer tre i ledet, en stor kalv. Följer med och kramar av, ser att det tar precis bakom bogen. Tar snabbt sikte på sista djuret en smalhind. Skjuter henne i ett skutt och hon bara försvinner i det höga gräset. De andra är nu uppslukade av skogsridån. Snart kommer Jack ösande på för fullt i spåret och stannar vid kalven. Efter samråd med Oliwer går jag ner och försöker få honom på bakspåret. Han vill mest vara vid kalven. Riva som nu driver för fullt kommer rakt mot hygget framför mig. Rasmus ropar till mig att hind och kalv kommer över hygget rakt mot mig. Lyfter blicken och där kommer de studsande rakt på mig, sitter på huk i det höga gräset. De vinklar på 50 meter och går med rak bredsida förbi mig. Dock infinner sig inte lusten att skjuta. Känner en mättnad för dagen, skyller på åldern eller nått. Strax därefter bryter vi dagen och kan se tillbaka på en jaktdag av toppkvalite på alla sätt.

Stort tack för denna dag grabbar och extra stort Grattis till Oliwer!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *