Vassjakt

Lördagen var det planerad vassjakt. Det var på Sundby vi skulle gå. Det brukar vara riktigt välarrangerade jakter där. Röjda skjutgator med torn i och gott om gris. Tyvärr hade det varit en del störningar i området sista tiden.

Vi hade genomgång av första såten. Vassen delas av en större kanal. På andra sidan kanalen är en annan mark och de hade egna hundar för dagen. På våran sida var det jag och Viktor som skulle gå. Jag gick med Gussen och Gaby, Viktor med sin blandras Texas.

När vi fick klarttecken att börja så släppte jag hundarna och började gå vassen. Den är varierande bred och tät, men följer en havsvik. Sommartid betas området av nötkreatur så utanför vassen är det relativt låg vegetation. Det dröjer ett bra tag innan vi får kontakt. När det väl blir så är det kaos i vassen. Gaby har en sak för sig som ingen av mina andra tyskar har, hon nyanserar inte skallet när hon driver eller slåss med grisar. Hon låter alltid likadant. Det gör det ibland svårt att veta hur nära svinen hon är. Dock blir det drev utmed havslinjen mot närmsta torn. Dock vänder den precis innan den ska ut i skjutgatan. Svinet kommer mot mig med två hundar efter sig. Märker nog av mig som står utanför vasskanten. Den bryter ut och passerar en liten öppning mellan två vassruggar. Bössan svingar med och skottet går dock träffar det inte. Hundarna fortsätter driva svinet på landbacken. Den gör dock bara en kortare båge på land för att vika ner mot den bortre delen av vassen där Viktor går. Den gör misstaget att springa rakt på honom, med följden att den får en kula i pannan. Hundarna är snart där. Dock tog de bara återgången en bit innan de viker av åt fel håll. Sedan tar de åbanken åt rätt håll. Jag går dock och möter dom. Vi beger oss upp till samma område där vi fann första grisen. Det blir snart fullt ös igen och Gussen bangar inget denna dag utan är med i striden. Drevet följer sjökanten mot första tornet. Där kommer den snart ut och blir skjuten, dock lyckas den ta sig ut i havet innan den dör. Det ska ju självklart även hundarna göra. Efter detta drar dom sig tillbaka till mig. Viktor som nu har fått tillbaka sin hund efter att han har gästarbetat lite på andra sidan kanalen och levererat svin till passkyttarna där kommer efter oss upp och det blir hans hund som hittar nästa svin. Det visar sig dock vara en riktigt kaxig gris, det blir slagsmål ganska omgående. Gussen och Gaby är snart där och det blir riktigt krig därinne. Både hundar och gris åker på däng. Jag och Viktor ser varandra bra då vassen inte är mer än brösthög i område de är i. Viktor lyckas få tag på sin hund som fått ett elakt bett i bakbenet. Gaby har tappat bort svinet. Det är dock en hund som öser på och det är lilla Gussen. Jag löper jämnsides med dom och ser Gussen passera framför mig i en liten öppning. En hundradelssekund såg jag henne, men hann ändå uppfatta att hon låg riktigt tätt på grisen. När jag kommer fram till öppningen så är det ännu lägre vass på andra sidan och Gussen ligger riktigt bra på den rätt rejäla grisen. Jag stannar och siktar. När svinet stannar och gör ett utfall får jag min chans. Skottet tar högt i ryggen. Svinet slår ikull fast står på frambenen. Gussen är på den omgående och det blir lite stök innan jag kan komma åt att avsluta den. Glädje är så påtaglig att jag kostar på mig ett glädjerop i detta läget och får snart svar från Viktor. Så jävla fint att se hur Gussen agerar och att det gick bra i denna kontakt. Gaby är ganska omgående där. Hon har inga stickhål, men har några dagar efter detta varit öm och blev väl antagligen lite mörbultad i stridens hetta.

Jag släpper hundarna igen medans Viktor tar sig till bilen för att åka till veterinären. Det blir Gussen som hittar nästa gris och gör ett riktigt fint jobb. Även Gaby är med på det hela och det blir ett drev som buktar trångt inne i vassen. Tillslut tröttnar den och väljer att gå i motsatt riktning mot tidigare svin. Den gör misstaget att springa på Jockes torn och där blir en liten galt liggande. Efter detta verkar det tomt och hundarna är nu riktigt trötta efter några timmars riktigt fint hundarbete i vassen. Andra sidan har fått ut fyra grisar varav två skjuts.

Nästa såte är riktigt tom och vi bryter tidigt. Det gör inget när dagen börjar som den gjorde. Jävla kul med Gussen som mer och mer visar framfötterna. Det finns hopp om den hunden. Tusen tack till alla för dagens jakt. Extra tack till jaktledarna för en väl arrangerad jakt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *