Listerlandet del 2

Söndag var planerad ner i skåne. Så bilen fylldes återigen med hundar och förnödenheter. Bilen rullade i 1,5 timmar innan vi mötte upp Jakob som skulle hänga med oss under dagen. Min föreställning av skåne var att det skulle vara glassiga sandgryt som var grunda. Detta skulle under dagen komma att ikullkastas.

Första grytet blev ett barnsligt enkelt gryt. Vid en liten damm låg tre ingångar varav ett var aktivt. Tog inga längre stunder så låg det still. Nerslag på 0,9, dock var det stenhård lera och armehackan åkte fram. Vi var dock snart igenom. En trängd grävling försökte smita i nerslaget. Den möttes dock av Gaby som inte tänkte likadant. Jag gillar hennes mentalitet. Hon slåss inte för att slåss, men släpper inget förbi sig utan svarar då med hårt mot hårt. Så även denna gång. Hon hade ett stadigt tag över båda käkarna och vi fick pilla lite för att få loss henne för att sedan spada lyfta henne och skjuta en grävling.

Efter det bar det av och kolla ett av de sjukaste gryt jag har sett. En jordhög som var kanske tio meter hög mitt på ett platt skånskt fält. Det såg ut som en ost med hål överallt och från toppen såg man färgorna ute till havs. Vi valde att köra med Martins sprängare Lo för att få en uppfattning om djupet innan vi gav oss på det. Grundaste vi hade var 3,3 meter så vi kopplade upp henne och drog vidare.

Nästa gryt låg i kanten av ett fält i en lite dunge. Tydlig aktivitet och bara en ingång. Stella fick chansen. Blev snabbt kontakt, men gick runt väldigt mycket och verkade ligga på två ställen som hon sprang mellan. Dock bröt hon ganska ofta. Vet inte om det är att hon inte är tillbaka efter sin senaste kull. Då hon verkligen inte har funkat alls i år. Förra året var hon utan tvekan den bästa grythunden. I år är det ingen tvekan om att Gaby tagit den rollen.

Därför kopplades Stella och Gaby fick chansen. Hon gick mellan de två platserna. Flyttade den ena ännu längre in och vi hade ju redan smakat på grytet när Stella var i, och det var jävulsk styv lera. 1,8-2,0 meter hade vi på pejlen. Det slutade med att vi hade gjort två hål på 2 meter med 2 meter mellan och grävling grävde in sig från den gången. Nu hade vi fått psykbryt och gett oss fan på att vi skulle ta denna. Så kampen började och vi grävde från båda hålen. 5 Timmar från släpp sköt Johan tillslut årets fetaste galt. Gaby skötte sig riktigt ok och jag kan utan tvekan säga att det var länge sedan jag var så sjukt sliten av ett gryt. Då var det bara att laga och sätta sig för att trycka 6 timmar i bilen hem. Gött mos!

Tusen tack för helgen Hampus, Jojo, Martin, Johan , alla markägare, guider och annat trevligt folk.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *