Bra grytjobb

I lördags var Calle och Linda uppe och hälsade på. På schemat stod något förvånande jakt. Vi började morgonen med en sväng med Wirpi som jobbade på slag, men inte tog upp. Sedan bara det av hem för frukost och sedan packade vi ihop för att dra till dagens första gryt. Gaby fick äran att följa med och prova. Vi släppte i och det blev ganska omgående kontakt. Det la sig under det utgrävda materialet vid grytöppningen och det var bara 1,0 meter så vi satte igång att gräva. Blev snappt nerslag då det

var finsand och vi spadade och lyfte upp hunden för att avfånga en grävling. Sedan var det ingen mer där bakom. Nu anlände Martin och Johan. Vi kunde glatt reta dom för att vi redan var klara. Detta visade sig dock vara felaktigt, då Gaby smet in igen för att återigen få kontakt. Nu låg det lite djupare, 1,4 meter visade mamut pejlen. När vi grävde en stund gick det loss och vi avvaktade en stund. Snarthade hon åter fått fast den dock och vi började återigen gräva. Grävningen gick bra och efter 30 minuter var vi nere. En lätt avslut och nu var grytet tomt.


Efter detta blev det att spana av 5 gryt som alla var tomma. Sedan fann vi ett som var väldigt aktivt. Vi hade dock en deadline denna dag då vi skulle möta upp Viktor för lite minkjakt. Det la sig på 2,0 meter och det kändes som om vi skulle misslyckas med att hålla tiden. Dock grävdes det som aldrig förr och nerslaget blev en bagatell. En stor galt avfångades och trotts att vi hade starka indicier på att det var fler bröt vi för att hålla schemat. Snabbt lagades grytet, sedan splittrades vi och jag, Calle å Linda åkte hem och åt lunch och bytte hundar.

 

 

 

Stella, Odessa och Mynta fick åka med ut till gryts skärgård. Väl där mötte vi upp Viktor och Oskar. Dom hade med sig Zorro och Frasse. Första fem öarna var tomma. När vi kom upp på sjätte ön märktes snabbt att det var något intressant där. Alla hundar sökte frenetiskt och efter 20 minuter fick vi napp, först Zorro sedan de andra. Hundarna kopplades upp och stör fram. Minken kom ut direkt och sprang mot sjön. Zorro var lös och kom snart ikapp den.  Med 20 centimeter till godo dök minken och försvann. Alla hagelskyttar ner till vattnet och där kom den upp ett skott mitt på, den hade dock redan dykt och skottet fick ingen verkan. Spänningen är olidlig och alla spanar. Oskar skriker att där långt där ute är den. 60 meter ut är nått. Det visar sig vara en nyfiken säl som undrar vad vi styr med, den ger sig dock av ganska omgående. Zorro som är lös hittar dock minken under den stenen jag står vid och det betyder att den osedd har tagit sig upp ur vattnet och in under stenen. Zorro kopplas igen och åter igen får vi ut minken. Denna gång väljer den att springa bland stenarna längs strandlinjen och eftersom att ingen är däråt går det att skjuta. Ett skott hinns med innnan den försvinner in under en sten. Dock är den inte kvar när vi kommer fram och hundarna släpps åter. Det är nu Odessa som finner den under en sten 40 meter längre bort. Nu slutar det med att den hoppar i vattnet och Stella simmar ifatt den och avslutar där. 

Vi provar en lite ö till och får snabbt intresserade hundar. Zorro, Stella och Odessa är alla lösa nu. Stella markerar först denna gången. När vi kopplar upp å pillar på så smiter den ut och in under en stor bumling. När vi får ut den därifrån springer den in mot mitten av ön där det växer mycket en av ömodell, det vill säga låg och täckande. Hundarna är lösa och de söker återigen efter den. Stella börjar gräva vid ett litet hål. Rätt som det är kommer den upp å sticker. Nu blir det liv bland enarna. Snart är dock minken borta och vi står utmed strandlinjen, när Oskar ropar att den återigen är i vattnet, fem skott senare är den 100% död och där avslutar vi en fantastisk jaktdag.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tusen tack till alla jaktdeltagare och markägare som ställt upp denna dag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *