Parning med Stella!

Nu är det bestämt vilken hane som jag kommer att para Stella med på nästa löp. Häxjaktens GA Ragge kommer att användas. Löpet beräknas komma i jan/feb och valpning blir så mars-maj. Mer info finner ni under avel i menyn.

Häxjaktens Ragge

Ragge är en hund som det jagas mycket med och det tycker jag är en av de viktigaste bitarna när det gäller att välja hundar för aveln. Det ska vara hundar som används mycket och av personer som har självkritik och verkligen analyserar hundarna. Då jag anser att Tobias är just en sådan person tror jag att det han beskriven om Ragge är ytterst lovande för parningen. Kollar man sedan på linjer och dogbase tror jag att det kommer bli en riktigt bra parning som kommer ge hundar med mycket bra jaktliga egenskaper.

Regn och mörker

Jag var i lördags och jagade hos Christian och Göntorps jaktlag. Som vanligt mycket dov inne. Hundarna skötte sig utmärkt presterade bra drev. Inte ett enda djur skjutet. Mörkt som om det aldrig blev dag. Känns som det är så denna November har varit. Någon sa att vi har haft två soltimmar denna månad och alla andra timmar har det regnat. Lite tråkigt är det allt.

Sedan åkte jag ner till Jan Engdahl i Kisa. Där bjöds det på prima mat och trevligt sällskap. Söndagens jakt gick jag med Stella och Udda i första såten. De hade fyra drev med bra jobb, troligtvis bara rådjur. Inget gick dock i pass. Andra såten gick jag med Udda och Etta. Var två drev sedan fick Jannes Charlie tag på gris i en tät plantering. Patriks hund anslöt och jag som var i andra änden av planteringen trodde att mina hundar skulle ansluta, men icke. Tillslut gick det dock loss för de andra hundarna och nu började det smälla. När de grisarna lämnade planteringen valde kvarvarande svin att smyga ut i alla möjliga riktningar. Tre vildsvin blev dagens resultat, något som mina hundar inte hade någon del i.

En av de tre grisar som sköts på söndagen

Efter jakten var avblåst snabbade jag mig på för att åka till Mönsterås där jag och Jon Kippel skulle jaga på Ems herrgård. Det var ett väldigt fint ställe som ligger utmed Emåns forsande vatten. Riktigt fint boende och maten var också av högsta kvalitet. När morgonen grydde var det faktiskt uppehåll i regnande. Första såten var det Stella och Etta som fick gå. Tre hundförare var det i såten som gick utmed Östersjöns strandlinje. Dovhjort var det riktigt fullt av och tror bara mina hundar hade sex eller sju bra drev. Jag hade nog kunnat skjuta fem stycken, men vi hundförare fick bara skjuta älg och vildsvin. En dovkalv blev första såtens resultat. Borde ha varit mycket mer med tanke på vilttillgången och de mängder av riktigt fina drev som hundarna presterade.

En av dagens två dovkalvar

Vakra marker med Emån rinandes igenom dem

Andra såten skulle jag ta mig ut i en mosse och där trodde de att det kunde ligga svin. Såg ju onekligen ut som om det var svin i området. Välbökat och stigar och mycket skit. Udda och Etta fick gå nu. Regnet hade nu börjat och det var blöt i mossen. Björksly, granar, tallar stora härvor av skvattram gjorde att både jag och hundarna tog oss fram väldigt långsamt. De andra hundarna gick i skogen runtom och hade en del drev. Jag började känna mig uppgiven. Mossen var riktigt stor och det kändes som om att svinen kunde ligga varsom helst. Snart drog dock både Udda och Etta i på varsitt ställe. Etta var närmast och jag tog mig det Etta jobbade med en årsgris som väldigt sakta gick undan och inte hade koll på att det gick en med 308:an i näven bakom den. Udda körde iväg gris till norra änden av mossen . Släppte där och kom tillbaka. Etta och Udda drog nu runt i mossen med ömsom ståndskall och drev. Svinen slukades liksom upp av mossen och hundarna släppte mycket tidigare än jag velat. När de kom tillbaka tog de snart upp igen och detta drev gick ur mossen i sydlig riktning och hundarna släppte efter 10 minuter och kom tillbaka. Jag sicksackade mig fram i skiten och när det lät som om jaktledaren ville bryta drog hundarna igång igen på svin. Jag tog mig in på ståndskallet och tog mig upp på en kulle av skvattram. Nedanför den stod en årsgris som hundarna jobbade på. Ett lätt skott på två meter avslutade det hela, trodde jag. Det drog loss grisar ur skvattramet och hundarna for ylande efter och denna gång släppte de inte. Snart kom en smäll och radion sprakade. En gris påskjuten och två terriers kom tätt efter. Skytten var osäker på hur det gått. Hundarna stannade dock bara hundra meter in och skytten sa att det var ett jävla liv där. Jon kippel som var standby i denna såte tog sig snabbt till platsen för att hitta Udda och Etta som höll en magskjuten årsgris på plats. Han kunde avsluta detta på föredömligt sätt. Ett rådjur och en hög dov  hade också tagit sig ur mossen. Ytterligare en dovkalv blev skjuten.

Svin för Etta och Udda

Andra svinet för Etta och Udda

Sista såten hade alla hundar jakt och jag som gick med Stella hade ytterligare en griskontakt, de gick dock ut utan att någon såg dom. Efter detta ett hjortdrev som också gick ur såten. Grymt trevlig mark och skickligt ordnat av David som är jaktledare. Riktigt roligt att fått vara med på helgens jakter. Tusen tack till alla inblandade.