Grattis!

Fick i helgen lite meddelanden från valpköpare som haft framgångar med sina hundar. Det är alltid otroligt roligt att se avkommor från oss bli riktigt väl omhändertagna och att de kommer ut på prov och utställningar.

Först ut var Magnus med sin Sätter’s Thyra som plockade hem ett excellent på utställning i helgen. En mycket fin tik som dessutom tagit ett första pris med full pott på fältprovet. Stort Grattis till er!

 

 

 

 

 

 

 

 

Sedan kom det medelande från Tomas som hade tävlat i viltspår i KM Motala och vunnit den, därmed kvalat vidare till LM.. Hedwig såg jag förra helgen i hägnet och det är en tik med mycket gott gry i på vildsvinen.  Bra jobbat även där och stort Grattis!

Vildsvinsträning

I helgen hade jag lite kennelträff och vi träffades på Mamimas anläggning i Östra Ryd. En fantastiskt fin anläggning med riktigt många hägn av varierande terräng, grisar och storlek.

Det är alltid roligt att träffa hundar från sin egen uppfödning för att utvärdera egenskaperna. Det har spretat ganska bra genom åren. Jag skulle säga att det har varit ett framstående problem med hundar från Sätter’s kennel och det är främst Stellas avkommor där många har alldeles för långa drevtider och därmed problem med återgången. Uddas avkommer har jag upplevt som aningen mer balanserade. Det har också varit väldigt varierat när det gäller skärpan hos Stellas valpar. Några är inte alls förtjusta i vildsvin, medans andra som Sätter’s Frasse går riktigt bra. Hans fulla pott på vildsvinsprovet i hägn visar att han har goda kvaliteter.

Då känns det extra roligt att se valpar efter henne jobba riktigt bra på vildsvinen. H kullen som bara är ett år nu var representerade med två hundar. Jack som har haft lite otur hittills med vildsvinen, Två kontakter, båda stora grisar, båda har pryglat honom. Detta märktes bara till en början, sedan var det som bortblåst och han var närgången och intensiv i sitt arbete. Hans kullsyster Speja gick riktigt bra med tanke på att det var första gången hon jagade gris. Närgånget och intensivt arbete som gjorde att svinen var i rörelse mest hela tiden.

Roligast av allt var nog ändå att se Gabys första kull. De var fyra valpar där. Ganska precis ett år gamla. Ingen av dom har någonsin träffat ett levande vildsvin innan. Det var utan tvekan det bästa jag sett från min egen uppfödning i första släppet. Alla fyra jagade med galen intensitet och respektlöshet. Otroligt tryck där skallet är riktigt intensivt och väldigt rörligt arbetssätt. När jag i slutet av dagen släppte min egen Sätter’s Siri var det som att se mormor Udda första gången hon var i hägn. Galet roligt och dessa två kullar ska bli riktigt roligt att följa nu under året.

 

Valpar

Gaby valpade i förra veckan. Det blev sex valpar, tre av varje kön. Nu är alla kontaktade och nu är det bara att vänta och se hur de blir. Växer gör dom i alla fall. Gaby är en exemplarisk tik. Noggrann med dom och stabil i psyket.

Åter igen minkjakt

Det verkar var otroligt gott om mink i skärgården. Hittills har vi varit ute en gång utan att hitta någon. Helgens tur var inte annorlunda. Efter att vi sökt några öar fann Gussen och Zorro den i ett stenskravel och vi söp bort chansen. Sedan la den sig så det var omöjligt att få ut den igen. Dock en underbar dag på sjön med goa grabbar å tjejer. Kull att båda mina flickor var med ut också.

 

Minkjakt i vårsolen

Idag möttes vi vid Gryts varv. Där sjösatte vi Viktors båt. Vi packade i bössor och fyra hundar. Viktors Zorro och Frasse var med och mina Gussen och Khan fick följa med. Solen var framme och dagen såg ut att bli riktigt fin. Vi begav oss ut på böljan den blå för att söka av första ön. Khan som bara är 10 månader och har väldigt lite erfarenhet av livet utanför gården tyckte att de andra hanhundarna var dryga och de tyckte han var det. På andra ön tröttnade Zorro på det ständiga uppvaktandet från Khan och nöp ifrån ordentligt. Efter det var det som om Khan förstod vad som gällde och började söka istället.

Efter några öar hittade så Zorro en mink. Det som är så fascinerande med minkjakten är att hundarna lär sig otroligt fort vad det handlar om. Gussen och Khan som aldrig varit med tidigare fattade snabbt vinken och grävde som galningar i torven tillsammans med Zorro och Frasse. Minken höll sig som vanligt gömd i sina gångar. Hundarna kopplades upp och lövblåsen kom fram. Det dröjde inte länge innan Den började titta fram och snart tog den fart ut från sitt gömsle. Danne och Oskar som stod på pass gjorde inga misstag och den blev kvar där.

Nästa ö var det Gussen som hittade en mink på. Den låg under en ensam sten och gjorde det ganska enkelt för oss att avsluta. Alla hundarna var snart med och skällde. De små tog sig nästan in till minken. Vi valde att koppla upp hundarna och avsluta med revolvern. Blev en stor hanmink där. Tack för idag boys. Grymt roligt som vanligt ute på sjön.

Vårjobb

Vi har idag jobbat för att komma igång med fodringen av vildsvinen. Det är i min mening otroligt viktigt att fodra ordentligt i skogen åt vildsvinen för att få minskade skador på åkermarken. Vi har ett riktigt gött och positivt gäng på denna jaktmark och det ser riktigt lovande ut. Ny stora foderspridare som enbart används till fodring och där det läggs ut ordentligt med foder. Allt för att få så bra jakter som möjligt till hösten.

Tack för idag gänget!

Gaby Växer

Nu börjar det närma sig nedkomst för Gaby. Det är ingen tvekan om att hon är dräktig. Rund och fin, men oförskämt pigg. Katter, höns och svin är galet provocerande på våra promenader. Jag kommer återkoppla till alla som står i kö så fort jag får valparna. Vi håller tummarna.

Vildsvinsträning

I lördags var jag på Tysk jaktterrier klubbs avelsmöte och passade då på att träna Sätter’s Gussen och Jägarbackens Khan på vildsvin. Gussen har ju jagat en del svin under den gångna säsongen och det har skjutits en hel del för henne. Hon jobbade på bra och har galet tryck i drevet. När grisen står still jobbar hon hyfsat rörligt kring dom och när de jagade henne så var hon efter dom så fort de vände. Helt ok jobb på en tik i den åldern.

Khan var ett helt annat kapitel. Det är ju en hane jag köpt för att förhoppningsvis ta till aveln, då han inte är släkt med någon av mina hundar. Har sett hans kullsyskon från föregående kull. De går riktigt bra på vildsvinen, kanske inte klockrena i drev och den delen fast helt godkända. Khan är tio månader nu och har varit lös några gånger i skogen. Han har aldrig varit i kontakt med vildsvin innan. Jag skulle vilja kalla det arbete han gjorde i hägnet för fullkomligt kompromisslöst och har faktiskt inte sett en sådan unghund sedan jag släppte Rex första gången för många år sedan. Han är helt klart av rätta virket när det gäller vildsvinen. Det finns ingen handbroms och han äger dom som om han aldrig gjort annat. Ska bli riktigt roligt att jaga in denna herre i höst. Extra tack till Christoffer för förtroendet att få förvalta en sådan hund.